Επιλογή Σελίδας

Σε αυτό το άρθρο μας θα μιλήσουμε για την προστασία από την γρίπη και το κρυολόγημα, καθώς και την αντιμετώπιση τους με την βοήθεια των βιταμινών και άλλων συμπληρωμάτων διατροφής.

Γρίπη και κρυολόγημα – και οι 2 αυτές παθογόνες καταστάσεις καταβάλουν έντονα τον οργανισμό μας με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να αποδώσουμε καλά ή και καθόλου στις υποχρεώσεις της καθημερινότητας μας.
Αρκετές φορές η μια κατάσταση φέρνει την άλλη. Αυτό οφείλεται στην εξασθένηση του ανοσοποιητικού μας, καθώς όταν προσπαθεί να αντιπαλέψει με μια από αυτές τις καταστάσεις, οι ιοί ή τα βακτήρια/μικρόβια βρίσκουν πρόσφορο έδαφος και προσβάλουν τον οργανισμό μας. Μάλιστα σε μερικές περιπτώσεις αν δεν λάβουμε από νωρίς αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση τους μπορεί να αποβεί μοιραίο για την ζωή μας. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που μια γρίπη ή ένα κρυολόγημα μετεξελίχθηκε σε πνευμονία..

Η καλύτερη αντιμετώπιση μιας παθογόνας κατάστασης είναι η πρόληψη και η προστασία. Όπως γράψαμε και παραπάνω όλα ξεκινάνε από ένα αδύναμο ανοσοποιητικό. Σκεφτείτε το ανοσοποιητικό μας σύστημα σαν το αστυνομικό σώμα του οργανισμού μας. Αν η αστυνομία δεν είναι κατάλληλα εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει τους εγκληματίες αυτοί συνεχίζουν την κακόβουλη δράση τους με αυξανόμενο ρυθμό. Έτσι και το ανοσοποιητικό, αν δεν είναι κατάλληλα εξοπλισμένο για την αντιμετώπιση των παθογόνων οργανισμών αυτοί βρίσκονται σε έξαρση και καταπονούν το σώμα μας. Άρα χρειάζεται να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό με τον κατάλληλο εξοπλισμό, ώστε να είναι έτοιμο να μας προστατέψει από τις επιθέσεις των παθογόνων οργανισμών.

Εξοπλισμός για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό:

Βιταμίνη C! Η πιο διάσημη βιταμίνη και όχι άδικα, αφού χρησιμοποιείται από το σώμα μας σε μια πληθώρα διεργασιών και αποτελεί την βάση για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας.

Δείτε εδώ συμπληρώματα βιταμίνης C

Βιταμίνη E! Η κύρια αντιοξειδωτική βιταμίνη, που δρα ενισχύοντας τα κύτταρα του οργανισμού και βεβαίως και όσα στελεχώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Αποβάλουν τοξίνες και άλλες ουσίες που επιβαρύνουν τον οργανισμό, οι οποίες τον αναγκάζουν να δαπανά περισσότερη ενέργεια με συνέπεια την αποδυνάμωση του.

Δείτε εδώ συμπληρώματα βιταμίνης E

Βιταμίνη A! Γνωστή και ως Ρετινόλη, η βιταμίνη Α είναι υπεύθυνη, εκτός των άλλων, και για την δημιουργία των λευκών αιμοσφαιρίων(κύτταρα-αστυνομικοί του οργανισμού), αλλά και την διατήρηση αυτών σε υγιή κατάσταση.

Δείτε εδώ συμπληρώματα βιταμίνης A

Βιταμίνη D! Λέγεται και βιταμίνη του Ήλιου, διότι παράγεται από το δέρμα μας όταν αυτό δεχθεί την θετική επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα διεθνούς έρευνας του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου, η οποία δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό “British Medical Journal”, η βιταμίνη D, πέρα από την υγεία των οστών και των μυών, παράλληλα ενισχύει και το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει τον οργανισμό μας από την πνευμονία, την γρίπη και τα απλά κρυολογήματα.

Δείτε εδώ συμπληρώματα βιταμίνης D

Βιταμίνες B! Είναι πρωτίστως υπεύθυνες για τις διαδικασίες παραγωγής ενέργειας στον οργανισμό. Συνήθως η έλλειψη τους συνοδεύεται από χρόνια κόπωση, αδυναμία και υπνηλία, οπότε και αδύναμο ανοσοποιητικό. Συμβάλουν στην δόμηση των κυττάρων του οργανισμού(άρα και των λευκών αιμοσφαιρίων), σε μεταβολικές διεργασίες για την σωστή απόδοση και χρήση τις ενέργειας από τα κύτταρα μας(σημαντικό σε παθογόνες καταστάσεις όπου το σώμα χρειάζεται ενέργεια για να ανταπεξέλθει), στην εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου(ειδικά σε περιπτώσεις γρίπης ή κρυολογήματος ο εγκέφαλος μας επηρεάζεται από το μπούκωμα της μύτης και έχει ως συνέπεια την ελλειπή οξυγόνωση του και την πρόκληση υπνηλίας). Επίσης χρησιμοποιούνται από το σώμα μας στην διαδικασία αποβολής των καταλοίπων από ιούς, μικρόβια, βακτήρια που “εξοντώθηκαν” από το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Δείτε εδώ συμπληρώματα βιταμινών B

Εχινάκεια! Το βότανο που πήρε το όνομά του από την ελληνική λέξη εχινός και είναι συνυφασμένο με την προστασία και την αντιμετώπιση της γρίπης και του κρυολογήματος. Έχει αντιβιοτικές, αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οπότε αποτελεί από τις κύριες επιλογές στην ενίσχυση του οργανισμού έναντι των λοιμώξεων του αναπνευστικού (γρίπη, κρυολόγημα).

Δείτε εδώ συμπληρώματα εχινάκειας

Ψευδάργυρος! Ο ψευδάργυρος μπορεί να βοηθήσει, αμέσως μόλις νιώσουμε τα πρώτα συμπτώματα κρυολογήματος, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού άμεσα. Οπότε μπορεί να μειώσει τόσο τη διάρκεια του κρυολογήματος όσο και την έντασή των συμπτωμάτων του. Ο ψευδάργυρος μπορεί να εμποδίσει τους ιούς του κρυολογήματος να μπουν στη μύτη και προστατεύουν τις μεμβράνες των κυττάρων από τις τοξίνες που αποδεσμεύουν αυτοί οι μολυσματικοί παράγοντες.

Δείτε εδώ συμπληρώματα ψευδαργύρου

Πρόπολη! Ή αλλιώς η ουσία όλα-σε-ένα. Δίνει ενέργεια, αναζωογονεί και τονώνει. Δρά εναντίον των ιώσεων(εννοείται και στον ιό της γρίπης) προληπτικά και θεραπευτικά. Έχει ισχυρή αντιβιοτική δράση, καθώς επίσης δρά αποτελεσματικά απέναντι σε μικρόβια, μύκητες, βακτηρίδια, μυκοβακτηρίδια, παράσιτα κ.α. Ενεργοποιεί τους μηχανισμούς αποτοξίνωσης. Είναι κατάλληλη για προβλήματα του αναπνευστικού συστήματος. Έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση(διπλάσια δραστικότητα από την ασπιρίνη και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη). Δρα θεραπευτικά κατά του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού και ταυτόχρονα προστατεύει από την οξύτητα του στομάχου. Επιπλέον δρα θεραπευτικά στις παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος(είναι θεραπευτική σε διάρροια, γαστρίτιδα, γαστροδωδεκαδακτυλικά έλκη, χρόνια κολίτιδα και βοηθάει στην πέψη).

Δείτε εδώ συμπληρώματα πρόπολης

Προβιοτικά! Όσοι πάσχουν ήδη από κάποια λοίμωξη και παίρνουν αντιβιοτικά για την αντιμετώπιση της, μετά το πέρας της θεραπείας είναι απαραίτητο να πάρουν προβιοτικά για την αποκατάσταση της εντερικής χλωρίδας.

Δείτε εδώ συμπληρώματα προβιοτικών