Επιλογή Σελίδας

Γήρανση & Ελεύθερες αρνητικές ρίζες

Οι ελεύθερες αρνητικές ρίζες είναι μικροσκοπικά σωματίδια(άτομα) τα οποία έχουν χάσει ηλεκτρόνια από την εξωτερική τους στιβάδα. Έτσι τα άτομα αυτά προκειμένου να συμπληρώσουν αυτή την έλλειψη ηλεκτρονίων ενώνονται με άλλα άτομα. Αυτές οι ενώσεις είναι οι λεγόμενες αρνητικές ρίζες. οι οποίες είναι υπεύθυνες για κάθε πάθηση και ασθένεια του οργανισμού καθώς και για τη γήρανση του.

Οι ελεύθερες ρίζες επηρεάζουν το σώμα σε καταστάσεις όπως η αθηροσκλήρωση, οι φλεγμονές, σε διάφορα είδη καρκίνου, καθώς και στην αρθρίτιδα, αλλά και σε καρδιαγγειακές παθήσεις. Απορυθμίζουν τις βασικές λειτουργίες με συνέπεια να αποδιοργανώσουν τον οργανισμό και να οδηγήσουν σε καταστάσεις όπως τις παραπάνω.

Τα αντιοξειδωτικά έχει αποδειχθεί πως βοηθούν στην επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης, στην πρόληψη της απώλειας όρασης, στον καρκίνο αλλά και σε άλλες χρόνιες ασθένειες. Μπορούν να αλληλεπιδράσουν με τις ελεύθερες ρίζες και να τερματίσουν την επίδραση τους πριν αυτές προλάβουν να βλάψουν ζωτικά μόρια. Τα κυριότερα από αυτά είναι η βιταμίνη Α, η βιταμίνη Ε, το Β-καροτένιο, η βιταμίνη C και το σελήνιο. Επίσης υπάρχουν συμπληρώματα διατροφής που συνδυάζουν πληθώρα αντιοξειδωτικών.

Πώς να αντιμετωπίσετε τις αρνητικές ρίζες:

Σταματήστε ή ελαττώστε το κάπνισμα.

Πάρτε αντιοξειδωτικά, όπως βιταμίνη E, βιταμίνη C, βιταμίνη A, Σελήνιο, Β-Καροτένιο ή κάποιο σύμπλεγμα αντιοξειδωτικών.

Αποφύγετε τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και σάκχαρα. Είναι πιο πιθανό να παράγουν ελεύθερες ρίζες.

Μειώστε την κατανάλωση των επεξεργασμένων κρεάτων, όπως λουκάνικα, μπέικον και διαφόρων ειδών αλλαντικά. Περιέχουν συντηρητικά, τα οποία οδηγούν στην παραγωγή ελεύθερων ριζών.

Μειώστε την κατανάλωση του κόκκινου κρέατος. Είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στην οξείδωση λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε σίδηρο.

Μην ξαναχρησιμοποιείτε τα λάδια μαγειρέματος. Κατά την θέρμανση τους οξειδώνονται, δημιουργώντας ελεύθερες ρίζες που διοχετεύονται στα τρόφιμα.

Μειώστε το αλκοόλ. Τα αλκοολούχα ποτά μπορούν επίσης να παράγουν ελεύθερες ρίζες στο σώμα.