Επιλογή Σελίδας

Γράμμωση και πώς θα την επιτύχουμε

Όσον αφορά το ανθρώπινο σώμα Γράμμωση είναι η κατάσταση όπου ταυτόχρονα υπάρχει χαμηλό ποσοστό λίπους και ικανοποιητική μυϊκή μάζα ώστε οι γυμνασμένοι μύες να είναι ευδιάκριτοι.

Επειδή το κεφάλαιο γράμμωση είναι σίγουρα τεράστιο, δεν θα ήταν δυνατό να αναλυθεί σε λίγες γραμμές. Στο συγκεκριμένο άρθρο θα αναφέρουμε τα πιο βασικά σημεία στα οποία πρέπει να επικεντρωθεί κάποιος που επιθυμεί ένα γραμμωμένο και υγιές σώμα:

  • Εντάξτε τα βάρη στη προπόνηση σας. Μην αναλώνεστε στις πολλές επαναλήψεις. Για να φανούν οι μύες σας, θα πρέπει να έχουν μεγάλο όγκο και αυτό επιτυγχάνεται με λίγες επαναλήψεις και πολλά κιλά. Θα πρότεινα 8-10 επαναλήψεις ανά σετ. Προτιμήστε επίσης τις κυκλικές προπονήσεις με βάρη, καθώς είναι συντομότερες και αποτελεσματικότερες λόγω της υψηλής τους έντασης
  • Προφανώς, γράμμωση χωρίς τρέξιμο δεν νοείται. Τώρα το ερώτημα που βασανίζει πολλούς, είναι αν θα πρέπει να προτιμήσουν τρέξιμο με σταθερό τέμπο ή διαλειμματική άσκηση. Προσωπικά έχω δοκιμάσει και τα δύο και σας προτείνω, χωρίς δεύτερη σκέψη, τη διαλειμματική άσκηση.  
  • Άλλο ένα τεράστιο κομμάτι της γράμμωσης είναι η διατροφή. Ξεχάστε λοιπόν τα fast food, τα γλυκά, τα αλκοολούχα ποτά, τα αναψυκτικά, το άσπρο αλεύρι και τα παράγωγα του, τα τηγανητά και γενικά όλα αυτά που με 2 λέξεις χαρακτηρίζονται και ως “διατροφικά σκουπίδια”! Προτιμήστε τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, η πρόσληψη των υδατανθράκων να γίνεται κυρίως από ινώδη λαχανικά, προτιμήστε άπαχα κομμάτια κρέατος, πίνετε άφθονο νερό, μείνετε μακριά από τους “φυσικούς” χυμούς του εμπορίου και τρώτε τα φρούτα με τη σάρκα τους.  
  • Προσπαθήστε να αποβάλλετε κατά το δυνατόν τα λίπη από τη διατροφή σας. Ξεχάστε τα υδρογονωμένα (τρανς) λιπαρά και εντάξτε τα υπερπολύτιμα Ω3 λιπαρά στη διατροφή σας. Πλούσιες πηγές από τα τελευταία είναι τα λιπαρά ψάρια, όπως σαρδέλα, τόνος, σολομός και γαύρος. Εντάξτε επίσης τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα στη διατροφή σας. Πλούσιες πηγές αυτών είναι το ελαιόλαδο και οι ωμοί ξηροί καρποί.  
  • Προσπαθήστε να δημιουργήσετε ένα θερμιδικό έλλειμμα, εάν επιθυμείτε γράμμωση. Δεν φτάνει μόνο η άριστη ποιοτικά διατροφή για να αποκτήσετε το σώμα που ονειρεύεστε. Θα πρότεινα ένα θερμιδικό έλλειμμα της τάξης του 15% από τις θερμίδες συντήρησης σας, ώστε να έχετε τις δυνάμεις να κάνετε δυναμικές προπονήσεις. 
  • Να θυμάστε τέλος, πως ακόμη και αν αποκτήσετε την πολυπόθητη γράμμωση που πάντα θέλατε, δεν έχει τελειώσει τίποτα ακόμη. Τα δύσκολα μάλιστα τώρα αρχίζουν, καθώς για να συντηρηθεί ένα γραμμωμένο κορμί απαιτείται συνεχής προσπάθεια.